top of page
Obrázek autoraJohana Vozdeková

Tohle si přečti!

Měla jsem v plánu začít slovy o začátku roku, ale popravdě je úplně jedno, jestli je leden, září, rok začíná nebo končí. Jednoduše vemte jedno "TEĎ" a rozhodněte se, že nyní začínáte žít tak, jak nejlépe si dokážete představit :-) Můžete apelovat, že ne vždy si můžeme vybrat zážitky - ano, to máte pravdu, ale vždy, naprosto za každé situace si volíme vlastní postoj! Jak tedy žít život podle svých představ?


1. Co změním a proč

Abyste mohli cokoliv změnit, musíte nejříve vědět, proč to vlastně měnit chcete.


Vypište si oblasti vašeho života - zdraví, vztahy, finance, práce, ... A ke každému si napište, co nefunguje, co byste chtěli zlepšit, změnit nebo třeba úplně vyřadit. V podstatě rekapitulujete předchozí půl rok/ rok/ nebo třeba i pět let.


: Zdraví: Jsem stále nemocná, vypadávají mi vlasy, mám celoročně rýmu, necítím se ve svém těle dobře, jsem stále unavená


2. Změň svá přesvědčení

Pokud víte, co ve vašem životě nefunguje, je na čase to změnit! Vedle situací, věcí, vlastností, které jste si napsali, udělejte čáru a zamyslete se nad tím, čím to chcete nahradit. Vybírejte pečlivě a přemýšlejte nad použitými slovy. Nahrazení negativních (tedy nevyhovujících) přesvědčení na pozitivní můžete znát pod názvem "afirmace". Ty vždy formulujte v přítomném okamžiku, jako by už byly součástí vašeho života. Tedy jsem, mám, děkuji, jsem ráda, mám radost a další.


Ne - Chci být zdravá

Ano - Děkuji za pevné zdraví / Jsem zdravá!


Pokud si něco přejete, chcete, toužíte, pak vaše přání bude vyplněno přesně tak, jak žádáte! Budete si tedy nadále pouze přát, toužit, chtít..



3. Vypiš si své cíle

Konečně! Třetím krokem jsou tvé sny, plány, cíle, vize. Mít je, je opravdu vesmírně důležité! Pokud máte cíl, pak víte, kam vaše cesta směřuje. Řekněme si to na příkladu, když jedete autem.


V momentě, kdy sednete do auta, v 99% víte, kam máte namířeno - tedy jasně daný cíl. Pokud ne, nikdy tam nedojedete, protože nevíte, kam jedete! Může se stát, že se ztratíte, špatně odbočíte, budete mít poruchu auta nebo přijde jakákoliv další překážka, kvůli které budete nuceni zastavit, znovu nastavit navigaci, zeptat se na cestu. Ale protože máte cíl a tedy víte, kam směřujete, vždy tam dojedete - i když o něco déle! A přesně tak to funguje i v životě!


Nejprve si napište své plány, pojmenujte je. Pak si celou vizi do detailu vypište. Opět v přítomném okamžiku, jako by už vše bylo součástí vašeho života! Je na vás, zda to budou plány krátkodobé (kratší než 1 rok) nebo dlouhodobé.


Můj tip: Při svém plánování nejčastěji používám "cestu", která je i součástí osobního plánovače. Stanovím si cíl a ten si rozepíšu do jednotlivých kroků. Je to ta cesta (velmi často pořádně klikatá), která nás po menších krocích dovede až do cíle. To mi vždy připomene, že to není jednoduché, ale stojí to za to! A že každý krůček je na oné cestě vlastně velkým krokem!


4. Věř

Četli jste knihu Tajemství (The Secret)? Přirovnávají ono 'přání si' k objednávce z katalogu. Uveďme si příklad jiný - sedíte v restauraci a objednáte si jídlo. V momentě, kdy vyslovíte objednávku, zavřete menu a nepochybujete, že by vám místo polévky donesli salát! Nebo nevoláte čtyřikrát za sebou na číšníka, abyste se ujistili, zda opravdu pochopil, že si dáte rajčatovou polévku. Prostě důvěřujete.


A přesně tak je to i s přáním! Pokud o něco žádáte, ale nevěříte, že se to vlastně stane, protože nemáte tolik štěstí, nezasloužíte si to, nejste dost hezký, doplňte si každý to své, negujete své přání hned od začátku.


TIP: Přání si je vlastně hra! Vyslovíte přání a nepochybujete, že by to bylo jinak! Jedinou překážkou ve hře - tedy kromě vaši hlavy :) - může být formulace přání. Vemte si čas a představte si, že už to máte! Je to opravdu to, co chcete? Pokud ano, odevzdejte přání třeba tím, že si ho napíšete na papír a pak už jen sledujte, co se bude ve vašem životě dít!


5. Akce

Je velice důležité mít jasně dané cíle, věřit v ně, a když se dostaví nějaká pochybnost, dokázat ji změnit! Ale to, co se počítá je každý krok, který uděláte v přítomném okamžiku. Když si přejete, začnou ve vám v životě objevovat věci, lidé, nabídky, výzvy, zkušenosti - vše proto, abyste byli schopni naplnit svůj sen!


Příklad: Nevěřím si, že to dokážu. Toto prvnotní přesvědčení změním pozitivní afirmací na: vše, co dělám, je už nyní stvořeno k úspěchu. Afirmaci si opakuji tak dlouho, až ji opravdu uvěřím. Začnu plánovat své sny, představovat si, jako by byly součástí mého života a cítím se skvěle! Vše si rozepíšu, abych věděla, jaké kroky je potřeba udělat. S naprostou důvěrou odevzdávám přání. Možná po nějaké době, možná hned se začnou objevovat lidé, kteří mi dávají tip na knížky, které si mám přečíst, zvou mě na konference, dostanu nabídku na rozhovor v magazínu.... A pokud všechny tyto nabídky přijmu, přicházejí další a další. Každý dílek nádherně zapadá a postupně se skládá puzzle splněných přání :)


6. Tajná ingredience

A poslední "tajnou" ingrediencí je vrchovatá lžíte vděčnosti! Velmi často si stěžujeme na vše, co máme a chceme něco nového, jiného. Většinou to, co se nám líbí na ostatních a nám chybí!


Pouze v momentě, kdy dokážete být vděčni za to, co máte, dokážete získat to, po čem toužíte! Je tolik důvodů za co být vděčni! Stěžujete si například na svou postavu? A co takhle vděčnost za zdraví, za oči, které vidí krásu, za ruce, které vyjadřují lásku. Za to, že můžete běhat, chodit, dělat věci, které vás baví.


Buďte vděčni už dnes za vše co máte, zatímco pracujete na tom, co si přejete!


Vše si zapisujte na jedno místo, abyste měli o všem přehled a kdykoliv se k tomu mohli vrátit :)



173 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page