top of page
Obrázek autoraJohana Vozdeková

Jak se (ne)hádat

Je jaro.

Podle čínské medicíny období jater.

Játra jsou orgánem, který uchovává nejvíce nezpracovaných emocí.. Všechny potlačené emoce zůstávají v játrech a oslabují je. Je to hněv, zlost, agrese, pesimismus. Od mala nás učili, že nemáme být smutné, naštvané, zlobivé. A tak jsme se naučily potlačovat své emoce. Jenže to vede k ne-moci našeho těla. Je důležité emoce projevit, ale mít je pod kontrolou! Já jsem si něco podobného v posledních dnech zažila, a tak jsem si udělala seznam, který mi má připomínat jak se (NE)hádat.


Hádky


1.) Jsou tvým učitelem

Co se z nich máš naučit? Co ti mají říct? Nesnaž se potlačit pocity a emoce, zároveň ale nepodléhej myšlenkám, které máš. Jenom se zeptej sama sebe: Co mi mají tyto myšlenky ukázat. Co mi vadí? Co řeším? Potlačení emocí ti nepomůže, stejně tak jako naprosté vybouchnutí. V danou chvíli se ti možná uleví, ale brzy přijde situace, která v tobě vyvolá ty samé myšlenky znovu. Tím se dostáváš do začarovaného kruhu, ze kterého tě dostanou pouze dvě věci - práce na sobě a čas. Být si vědoma svých myšlenek a ochotna s nimi pracovat je prvním, a tím nejdůležitějším, krokem.


2.) Pokud negativní emoce neodchází

A ty nenacházíš žádné řešení, jdi ven, zaběhat si nebo si zacvič. Zvol něco rychlého, dynamického a dostaň ze sebe vše. Při sportu se vyplavují hormony štěstí –> endorfin, dopamin a serotonin a ty máte možnost se na celou událost podívat ještě jednou - s čistou hlavou.


3.) Vyhni se ledničce

A to pěkně velkým obloukem. Jídlo by totiž v této situaci bylo jakousi záplatou a při nich dochází nejčastěji k přejídání. A to vyvolává ještě horší pocity, než jsi měla na začátku a na koho jiného je hodit, než na partnera? Jdi běhat!


4.) Podívej se do zrcadla

A usměj se. Jsi krásná, vidíš to? Usmívej se více. A přestaň se zlobit, opravdu ti to stojí za to? Pracuješ na tom, aby jsi měla ráda sama sebe, mám pravdu? Přidá ti hádka na sebelásce? Ne! Ba naopak. Hádky nejsou zdravé ani pro mysl, ani pro tělo. Mysli na sebe.


5.) Mluv o tom

Už jsi vychladla? Pak si s partnerem nebo osobou, se kterou jsi měla v plánu se hádat, promluv. Řekni otevřeně, co ti vadí a jak to společně můžete změnit. Nech si vysvětlit situaci i z jeho/její strany. Komunikace je první řada cihel při stavbě každého domu = vztahu. Komunikujte!


Mluv o všem! Znovu zopakuji - nepotlačuj své emoce. To, že jsi je dokázala zpracovat sama v sobě a pochopila jsi důvod ještě neznamená, že nemá druhá strana právo na vysvětlení. Jak jinak to může změnit a příště už neopakovat?


Život je naším učitelem a tu stejnou lekci opakuje tak dlouho, dokud ji nepochopíme a nezvládneme úspěšně projít. Dává nám možnost růst, posouvat se vpřed. Mějte s sebou však vždy věci - otevřenou mysl (která vám dovolí podívat se na onu lekci s nadhledem) a trpělivost (jsi chybující, ale také milující).


A co říct na závěr?

Přeji vám krásné jaro a zdravá játra :D


Jo xxx


Poznamenejte si vše do svého plánovače, mějte vše na jednom místě. Investujte do sebe! Je pro ty, které se rozhodly změnit svůj život a vědí, že není na co čekat.

221 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page